Projekt kuchni – Bielsko-Biała, przykłady i porady

Mówi się, że kuchnia jest sercem domu i jest w tym powiedzeniu wiele prawdy. W tym pomieszczeniu każdego dnia spędzamy dużą część swojego czasu, przygotowując codzienne posiłki – śniadania, obiady i kolacje średnio zajmują nam do dwóch godzin dziennie. Ale kuchnia to dla wielu także najlepsze miejsce spotkań. To właśnie w kuchni najchętniej wypijemy kawę czy ciepłą herbatę ze znajomymi, a podczas imprezy wspólnie pokroimy składniki do sałatki i przygotujemy mięso na grilla. Kuchnia to miejsce jednoczące pokolenia – w okresie świątecznym rodzice z dziećmi pieką tu wspólnie ciasta i ciasteczka, a babcia zdradza młodszemu pokoleniu sekrety swoich przepisów. Często jakoś dziwnie się zdarza, że dzieci, zamiast odrabiać zadania w swoich pokojach, wolą przynieść zeszyty i książki do kuchni.

Ile ludzi tyle potrzeb i tyle różnych kuchni. Może być kuchnia dla rodziny 2+1, kuchnia dla rodziny wielodzietnej, kuchnia dla pary, kuchnia dla singla, kuchnia dla emeryta, kuchnia dla osoby niepełnosprawnej, kuchnia „pani domu” czy kuchnia „szefa kuchni”.

Są kuchnie duże i małe, otwarte, częściowo otwarte, zamknięte. Kuchnie połączone ze strefą jadalną i niepołączone. Są w końcu kuchnie nowoczesne, minimalistyczne, retro, stylizowane, klasyczne, glamour i jakie tylko sobie jeszcze wymarzymy. Kuchnia to odzwierciedlenie nas i naszego stylu.

Aranżacje kuchni

Ten temat omówimy na jednym z przykładowych projektów kuchni, która powstaje obecnie w Bielsku-Białej (czerwiec 2017).

Zwykle wnętrze gdzie projektuje się kuchnię jest z góry zdefiniowane, jeśli jest to już istniejący budynek lub mieszkanie. W związku z tym wszystkie wady i zalety istniejącego stanu to nasze dane wyjściowe. Mając je, musimy sprecyzować swoje potrzeby i określić sposób działania kuchni, czyli jej funkcjonalność. Na tym etapie należy zadać sobie pytania:

  • kto gotuje,
  • ile osób przebywa w kuchni jednocześnie,
  • w jaki sposób korzystamy z kuchni i jakie są nasze przyzwyczajenia,
  • jakie sprzęty muszą się w niej znaleźć,
  • czy zależy nam na dużej ilości blatu roboczego, ile go potrzebujemy, a ile faktycznie możemy go mieć
  • czy będzie strefa śniadaniowa z miejscem do siedzenia,
  • jakie planujemy rodzaje szafek i jaki preferujemy sposób otwierania,
  • kolorystyka i nastrój kuchni
  • oświetlenie pomieszczenia

Ergonomiczna i funkcjonalna kuchnia

Wszystkie te informacje to rodzaj puzzli, z których architekt układa indywidualny projekt. Na początku zawsze trzeba zbudować funkcjonalny kręgosłup kuchni, zbudować układ technologiczny, czyli ustalić lokalizację lodówki, zlewu oraz miejsca do gotowania. Prawidłowy układ technologiczny sprawia, że ergonomia pracy w kuchni jest poprawna i nie męczymy się, ponieważ nie wykonujemy zbędnych dodatkowych ruchów, które mogą się pojawić przy źle zaprojektowanym układzie kuchni.

Strefy w kuchni

Kolejnym elementem jest ustalenie stref w kuchni. To niezwykle ważne, by zostały poprawnie uporządkowane i ułożone tak, by stanowiły czytelny ciąg technologiczny, w którym kolejne prace następują po sobie. Źle ułożone strefy w kuchni powodują dezorganizację pracy, bałagan i frustracje użytkowników.

Bufet kawowy

W każdej kuchni mamy strefę, gdzie przygotowujemy kawę i herbatę – tam znajdą się szafki na kubki, filiżanki i szklanki, a także szuflady lub szafki na nasze ulubione herbaty, kawę ziarnistą lub sypaną do ekspresu czy inny, bardziej wymyślny sprzęt do parzenia kawy. W tej strefie jest też miejsce na takie produkty jak cukier, słodziki, kakao i przyprawy typu cynamon czy wanilia.

Wizualizacja kuchni w Bielsku-Białej z wskazaną strefą do parzenia kawy i herbaty.

1. Tu można podłączyć czajnik oraz ekspres do kawy
2. Szuflada na kawę, herbatę, cukier
3. Szafka na kubki i filiżanki
4. Szafka na roboty kuchenne

Strefa przygotowania produktów

To strefa użytkowa w której myjemy i kroimy oraz mieszamy produkty. Najczęściej jest to przestrzeń robocza blatu, zlokalizowana w okolicach lodówki w której przetrzymujemy żywność, zlewu w którym je myjemy, a następnie kroimy i rozdrabniamy na blacie. Z tego miejsca musimy mieć łatwy dostęp do talerzy, misek, desek do krojenia, noży oraz przypraw.

Strefa gotowania w kuchni

Strefa ta zawiera w swoim centralnym miejscu płytę grzewczą (gazową, indukcyjną lub ceramiczną). Tutaj następuje obróbka cieplna produktów. Bardzo ważne jest, by z tego miejsca był łatwy dostęp do garnków, łyżek, chochli i innych sprzętów, a także do przypraw, suchych produktów spożywczych typu makaron czy ryż oraz olej.

Przykład projektu kuchni dla klienta z Bielska-Białej

1. Gotowanie
2. Strefa przygotowania produktów
3. Mycie, odkładanie produktów
4. Zlew
5. Kosz na śmieci

Ważnym aspektem projektowym jest umiejscowienie w kuchni robotów kuchennych, tak by były w łatwy sposób dostępne i można było z nich korzystać, a jednocześnie by łatwo można było je schować i by nie zajmowały wiele miejsca w przestrzeni kuchni.

Oświetlenie w kuchni

Bardzo ważnym aspektem w każdym wnętrzu jest oświetlenie, które ma istotny wpływ na komfort pracy. Każde wnętrze ma inne zapotrzebowanie na światło, jego rodzaj, formę i umiejscowienie. Generalnie oświetlenie można podzielić na ogólne i nastrojowe. Ogólne oświetlenie służy do różnego rodzaju aktywności i pracy, z kolei nastrojowe do wyciszenia, kontemplacji i odpoczynku.

W kuchni oświetlenie ogólne spełnia przede wszystkim funkcję doświetlenia blatów roboczych – jest to światło do pracy, dlatego musi znajdować się nad blatem. Częstym błędem jest umieszczenie go na środku pomieszczenia, co sprawia, że świeci ono osobie pracującej przy blacie na plecy tak, że sama zacienia sobie przestrzeń roboczą. Oświetlenie to możemy umiejscowić na suficie bezpośrednio nad blatem, ale również pod wiszącymi szafkami i półkami, tak jak w przykładowym projekcie. Oświetlenie ogólne nie zawsze musi znajdować się na suficie. W przypadku kuchni w Bielsku-Białej oświetlenie ogólne (funkcjonalne) to paski LED umiejscowione pod szafkami oraz wiszącymi półkami.

Oświetlenie nastrojowe w kuchni to takie, które zapalamy wieczorem, kiedy chcemy usiąść przy blacie i wypić herbatę lub kiedy już nie pracujemy w kuchni, ale coś jeszcze się gotuje lub piecze. W omawianym projekcie oprawy wiszące nad wyspą spełniają funkcję oświetlenia nastrojowego, ale jednocześnie oświetlenia ogólnego, ponieważ doświetlają także blat roboczy na wyspie.

Warto zwrócić uwagę, że w przypadku kuchni w Bielsku zaprojektowano okap wysuwany z blatu firmy Faber seria Fabula, dlatego też nie mamy bryły okapu wiszącej z sufitu i oświetlenia z wiszącego okapu. Dzięki temu mamy możliwość zastosowania lamp wiszących. Często zdarza się, że nad wyspą chcielibyśmy mieć zarówno wiszący okap, jak i wiszące lampy. Niestety takie rozwiązanie nie jest odpowiednie. Po pierwsze pod względem formy – zbyt dużo elementów wiszących w jednym miejscu, po drugie pod względem funkcji – okap ma też wbudowane oświetlenie, nie ma więc potrzeby dublowania go.

Przykład kuchni w Bielsku-Białej bez wiszącego okapu

1. Bufet kawowy – kawa i herbata
2. Nowoczesne oświetlenie nad wyspą – tuby różnych długości
3. Gotowanie – płyta indukcyjna okap wysuwany z blatu

Kolorystyka i materiały wykończeniowe kuchni

Kiedy funkcjonalność pomieszczenia zostanie zaprojektowana, można przystąpić do wyboru materiałów wykończeniowych, które w rezultacie nadadzą styl projektowanej kuchni. Tutaj najważniejszą decyzją jest wybór materiałów na blat oraz fronty.

Blaty kuchenne

Blat w kuchni możemy wykonać z różnych materiałów, które różnią się wytrzymałością, kolorystyką, możliwościami technicznymi ich kształtowania oraz użytkowaniem. Możemy wybierać pomiędzy następującymi produktami:

  • Blat kamienny granitowy – bardzo trwały materiał, ograniczona kolorystyka. Cena od 700 zł do 1200zł za m2
  • Blat kamienny kwarcowy – bardzo trwały materiał, szeroka kolorystyka. Cena od 700 zł do 1200 zł za m2
  • Staron – materiał bardzo trwały, odporny na działanie środków chemicznych, stosowany w laboratoriach, daje duże możliwości techniczne tworzenia różnych kształtów i możliwość odnawiania powierzchni. Cena to około 700-1000 zł za m2
  • Laminam – płyty ze spieków kwarcowych, materiał nowoczesny, z możliwością wykonania bardzo cienkiego blatu; duże możliwości techniczne, bogata kolorystyka. Cena od 400 zł do 1200zł za m2
  • Drewno – blat można wykonać z drewna egzotycznego typu merbau, teak, iroko, jednak zwykle jest to dąb olejowany. Taki blat to lite drewno, sklejane z kawałków drewna, czasami dodatkowo fornirowany, materiał jest ciepły w odbiorze, istnieje możliwość renowacji i szlifowania. Nie jest odporny na zarysowania i środki chemiczne oraz wysoką temperaturę, wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Cena od 400zł do 900 zł za m2
  • Beton – materiał starzejący się i kruchy, ale bardzo charakterystyczny. Beton jest impregnowany i pokrywany specjalną warstwą wykończeniową zatykającą naturalne pory, by uzyskać gładkość i uniknąć przenikania substancji w głąb blatu. Wykazuje dużą odporność na zarysowania, ma niską nasiąkliwość i higroskopijność. Cena od 1000-2000 zł za m2
  • Szkło – czasem klienci życzą sobie szkło jako samodzielny materiał na blat czasami, czasem tylko jako taflę nałożoną na płytę. Ten materiał jest trudny do utrzymania w czystości, nie jest odporny na zarysowania, ale odporny na środki chemiczne, istnieje możliwość jego stłuczenia. Cena około 800 zł za m2
  • Płyta laminowana, np. firmy Egger – najmniej trwały materiał z zaprezentowanych blatów, nie jest odporne na zarysowania, a uszkodzenie krawędzi i dostanie się tam wody powoduje wybrzuszenie się blatu. Zaletą jest bogata kolorystyka. Takie płyty imitują drewno, kamień, lub beton i są zdecydowanie najbardziej atrakcyjne cenowo, ponieważ cena zaczyna się już od 100 zł do 400 zł za m2
  • Produkty firmy Rehau:
  • Kamień polimerowy – alternatywa dla kamienia
  • Tworzywo mineralne – płyta mineralno-akrylowa wykonana z wodorotlenku glinu i żywicy akrylowej, można stosować na pionowych i poziomych powierzchniach, materiał jest odporny chemicznie i ma praktycznie niewidoczne łączenia.

 

Fronty kuchenne

W tym przypadku możemy wybierać z następujących materiałów:

  • Płyta laminowana np. firmy Egger – materiał zdecydowanie najtańszy jeśli chodzi o fronty, o dość bogatej kolorystyce, płyty imitują drewno, kamień lub beton, krawędzie oklejane
  • Akryl – materiał tańszy od lakieru, często stosowany zamiennie, niestety nie ma bogatej kolorystyki, a krawędzie płyt akrylowych są oklejane podobnie jak płyt laminowanych. Cena od 200-400 zł za m2
  • Fronty MDF-PCV – front wykonany z płyty MDF, na który naklejana jest pod ciśnieniem folia. Cena od 200-350 zł za m2
  • Płyta lakierowana – fronty lakierowane możemy mieć w połysku, macie lub półmacie. Te w połysku są zdecydowanie bardziej nowoczesne, z kolei matowe stosuje się w kuchniach bardziej stylizowanych. Zaletą tego materiału jest to, że powierzchnia czołowa i krawędzie są jednolicie lakierowane, natomiast jego główną wadą jest możliwość odpryśnięcia lakieru podczas uderzenia, szczególnie na krawędziach. Cena od 350-950 zł za m2
  • Płyta fornirowana – płyta meblarska pokryta warstwą forniru, czyli 1-2 mm drewna. W tym przypadku niestety nawet najmniejsze uszczerbienie spowoduje, że zobaczymy pod warstwą forniru płytę meblarską
  • Front drewniany – wykonany z litego drewna, często rozrzeźbiony i stylizowany. Główną zaletą jest to, że w całości stanowi jednolity materiał, więc uszczerbienie go nie powoduje bardzo widocznych zmian
  • Front szklany – to szkło przezierne w ramce, nieprzezierne lub malowane Lakobell
  • Beton – może też być stosowany na fronty kuchenne, są one nieco cięższe od tradycyjnych frontów – z tego względu wymagają innych zawiasów i systemów otwierania, a niektóre z nich należy wspomagać elektrycznie np. systemem ServoDrive. Zaleta to niepowtarzalność każdego frontu i nowoczesna stylistyka. Cena od 1000-2000 zł za m2
  • Tworzywa firmy Rehau:
  • laminat szklany Rauvisio – lżejszy od tradycyjnego szkła, odporny na zarysowania i promienie UV
  • laminat wysokopołyskowy – stworzony jako alternatywa do frontów lakierowanych, odporny na promienie UV i zarysowania.

Podane ceny są orientacyjne i aktualne na czas pisania artykułu (czerwiec 2017).

Wybierając fronty musimy zastanowić się czy chcemy fronty gładkie – bardziej nowoczesne – czy rozrzeźbione, co sprawi, że kuchnia będzie mniej nowoczesna, a bardziej stylizowana. Fronty mogą też mieć przeszklenia w ramce ze szprosami, przezierne, matowe lub w prostej, minimalnej i nowoczesnej ramce ze szkła malowanego w każdym możliwym kolorze z wzornika NCS.

Sposoby otwierania szafek – uchwyty i systemy podnośników

Jeśli chodzi o fronty, mamy do wyboru tradycyjne uchwyty montowane na froncie oraz inne sposoby otwierania np. bezuchwytowy. Na rynku jest bardzo szeroka oferta uchwytów – od całkiem prostych po te stylizowane, nowoczesne, duże i małe.
W przypadku otwierania bezuchwytowego mamy kilka możliwości. Po pierwsze: szafka czy szuflada może się otwierać przez dotyk. Tutaj są do wyboru dwa systemy: TIP ON, IP-ON BLUEMOTION, BLUMOTION oraz SERVO DRIVE. Ten pierwszy jest prosty i stosunkowo tani: by otworzyć szafkę czy szufladę należy trochę mocniej przycisnąć front. Drugi system jest znacznie droższy i wymaga zasilania, jednak otwieranie wymaga zaledwie dotknięcia frontu. Co ciekawe, zastosowanie któregoś z tych systemów pozwala na zrealizowanie frontów z odległościami między sobą nawet do 2,5mm.

Otwieranie bezuchwytowe można rozwiązać również bez dodatkowych systemów. Można wykonać nacięcie frontu pod kątem 45°, dzięki czemu otwieranie będzie możliwe poprzez wsunięcie palców za front i pociągnięcie do siebie. Innym wariantem jest zastosowanie listwy wzdłuż frontów i, podobnie jak przy nacięciu, będziemy mogli wsunąć palce i pociągnąć za front w celu otwarcia. Oba rozwiązania pociągają za sobą konsekwencje estetyczne: odległości między frontem a blatem lub między frontami będą większe, a blenda za frontem będzie widoczna. Dla niektórych osób jest to dodatkowy efekt wizualny, ponieważ listwa i blenda mogą być pomalowane w różnych kolorach, np. srebrnym, złotym, czarnym, szarym itd. Niektórzy wolą jednak, żeby zarówno ilość, jak i odległość podziałów między frontami była minimalna, a całość tworzyła jak najbardziej jednolita bryłę.

Także w przypadku szafek wiszących możemy wybierać różne sposoby ich otwierania. Mogą być szafki rozwierane, bardziej tradycyjne – wtedy zastosujemy zwykłe zawiasy. Bardziej nowoczesnym rozwiązaniem są fronty uchylne szafek wiszących. Tutaj mamy kilka sposobów otwierania, które zaproponowała firma Blum przez wykorzystanie podnośników Aventos:

  • Aventos HF – ten rodzaj podnośnika jest przeznaczony do wysokich, dużych, dwuczęściowych frontów. Dwuczęściowy front składa się podczas otwierania.
  • Aventos HS – jednoczęściowy front uchyla się i nachodzi na korpus. Tutaj należy zwrócić uwagę na to, że nad szafką gdzie montujemy front z podnośnikiem HS nie może się znajdować kolejna szafka.
  • Aventos HL – front typu „winda” – jednoczęściowy front unoszony równolegle do korpusu. Stosowany wtedy kiedy nad szafką znajdują się kolejne szafki.
  • Aventos HK – front uchylany, nie nachodzi na korpus.

 

Wyposażenie szafek, szuflad i narożników

Oprócz „opakowania” kuchni, czyli frontów, blatów, musimy zaprojektować jeszcze wnętrza szafek i wybrać potrzebne systemy.
We współczesnych kuchniach rzadko spotyka się szafki rozwierane z półkami, szczególnie te pod blatem. Zrezygnowano z nich na rzecz wygodnych i praktycznych szuflad. Szuflady wyjeżdżają w całości, mamy więc dostęp z góry do całej jej zawartości. Przy zastosowaniu szuflad użytkownik kuchni nie musi schylać się pod blat i „nurkować” w szafce z półkami, by wyciągnąć produkty, które znajdują się w tyle szafki. Jest to bardzo ważne ze względu na komfort pracy w kuchni. Jest wiele firm produkujących systemy szuflad, ale najbardziej znaną i co najważniejsze niezawodną jest firma Blum. Mamy do wyboru najbardziej popularny system TANDEMBOX, a także METABOX, LEGRABOX oraz systemy prowadnic TANDEM, STADARD i MOVENTO. Do zaprojektowanych szuflad, zarówno tych niskich, jak i tych głębokich, możemy zastosować specjalne wkłady i organizery, które pomogą w zorganizowaniu porządku w szufladach. Ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie szuflad wewnętrznych w wysokich szufladach. Pozwala to na wykonanie mniejszej ilości podziałów w zabudowie, co jest ważnym zabiegiem graficznym. Dodatkowo wewnętrzna szuflada w wysokiej szufladzie, np. z garnkami, może służyć za przestrzeń dla pokrywek, a w szufladzie ze sprzętem kuchennym typu sokowirówka czy termomix może być przestrzenią na akcesoria do tych sprzętów.

Kolejnym wysuwanym osprzętem szafek w kuchni jest cargo. Możemy mieć cargo podblatowe i cargo wysokie. Cargo podblatowe wysuwane może mieć zamontowane koszyki lub półki. Możemy mieć różne szerokości frontu cargo, nawet od 15cm. Cargo wysokie również może składać się z zamontowanych koszyków lub półek, których wysokość i umiejscowienie możemy regulować. Wysuwane półki i koszyki na produkty mogą się znaleźć również po otwarciu frontów rozwieranych. Jednym rozwiązaniem jest seria Convoy firmy Peka, gdzie po otwarciu mamy dostępne wysuwane koszyki z produktami. Drugim rozwiązaniem jest system TANDEM – mocowanie koszyków z produktami na drzwiach i wysuwanych półek lub koszyków w środku szafki. W tym przypadku mamy maksymalnie wykorzystaną przestrzeń. Warto zaznaczyć, że takie rozwiązania zaczynają się od szerokości 45 cm. Musimy o tym pamiętać projektując kuchnię.

W niektórych kuchniach zdarzają się takie miejsca jak narożniki. Wbrew pozorom nie jest to przestrzeń stracona. Podobnie jak w przypadku szuflad, nowe systemy zastąpiły głębokie szafki narożne, do których wkładało się sprzęty, by ich nigdy stamtąd nie wyciągnąć. Firma Peka proponuje trzy systemy:

  • Le Mans I i Le Mans II – po otwarciu mamy dwie wysuwane półki w kształcie „nerki”, idealne na garnki i pokrywki.
  • Magic Corner Comfort i Standard – po otwarciu drzwiczek chwytamy za uchwyt ramy i płynnym ruchem wyciągamy przednie kosze, odchylając je w bok do kąta prostego. Automatycznie tylne kosze przesuwają się na miejsce przednich. Innowacją jest możliwość wysunięcia tylnych koszy na zewnątrz na niezależnych prowadnicach z cichym domykaniem.
  • Revo – front składa się do środka i obraca wraz z półkami. Mechanizm umożliwia kontrolowanie przebiegu ruchu we wszystkich fazach – od łagodnego otwarcia przez obrót do automatycznego zamknięcia.

 

Projekt kuchni u architekta

Każda kuchnia, jak i każde wnętrze, ma inne wymagania i w rezultacie inne rozwiązanie. Żeby zaprojektować dobrze funkcjonującą kuchnię trzeba poświęcić temu czas i wysiłek projektowy. Dlatego warto zrobić to z architektem, który pomoże, doradzi i zaprojektuje najlepszą kuchnię, dopasowaną wprost do naszych potrzeb.

Nasza firma realizuje projekty kuchni dla klientów z Bielska-Białej oraz z regionu (Wadowice, Żywiec, Andrychów, Skoczów, Szczyrk, Wisła, Ustroń i inne).

Ostatnie artykuły